Socata, bautura naturala

Publicat de in Diverse

E vremea sa facem socata! Eu sunt la a treia portie pe care am facut-o anul acesta! Urmeaza a patra… nu ne mai saturam din a o bea! Am facut in timp multe retete, insa aceasta este cea mai buna de cand fac SOCATA! Vreau sa impartasesc cu voi reteta, sa o faceti si sa va bucurati de gust si savoare!

Pentru a face 10 l de socata avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 10-11 flori de soc
  • 6 lamai
  • 1 kg zahar
  • 2 linguri de orez
  • 10 l apa

Spalam bine lamaile, coaja lor, de fapt si florile de soc sub jet mic de apa. Borcanul, de 10 l capacitate (poate sa fie si mai mare, masuram apa pe care o punem in el), spalat, il punem la indemana! Punem in borcan florile de soc. Lamaile le taiem pe jumate, le stoarcem de zeama, in scurgatorul pentru citrice, dam semintele cu o lingurita la o parte si punem pulpa de lamaie, zeama si lamaile pe care le-am stors in borcan. Punem 1 kg zahar in borcan, doua linguri rase de orez si 10 l apa.

Amestecam usor cu o lingura de lemn cu coada lunga sau o paleta de lemn. Punem borcanul intr-un loc unde este cald, nu in soare, acoperind borcanul cu o farfurie. Amestecam cam de 2 ori pe zi. Aceasta socata dureaza pana este gata 3 zile.

Dupa ce este facuta, am pus deasupra unei oale de 12 l o sita marunta, in sita o bucata de tifon nou si am strecurat socata de impuritati. Apoi am pus-o in sticle de 2 l si am pastrat-o la rece, in frigider! O bautura naturala, cu o savoare si gust deosebite, ieftina si usor de factut! Cand ne e sete, ne rasfatam cu SOCATA! Hai sa aveti spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *