Dulceata de nuci verzi

Publicat de in Diverse, Dulceata, Retele lunii

Ca veni vremea dulceturilor (sa le facem), a venit randul celei de nuci verzi! Ca sa o fac, trebuie sa am rabdare, am… curaj, am… manusi multe… E o dulceata delicioasa, dar si tare migaloasa. Daca nu stai bine cu rabdarea… ar fi bine sa stai bine, ca altfel cei care pierd sunt cei dragi tie, mie:::))) Gluma e gluma. Hai sa ne apucam de facut aceasta minunata dulceata! Ingrediente necesare:

  • 100 de nuci verzi cu coaja
  • 2 lamai si jumatate
  • 1 kg zahar
  • 600 ml. apa
  • 1/4 pastaie de vanilie
  • 1/2 baton scortisoara

Bun… Mi-am pus manusile de latex pe maini, cate doua pe o mana. Am spalat nucile in coaja si le-am pus intr-un castron mare. Am pus in alt castron apa (pe jumatate). Mi-am luat aproape un alt vas pentru cojile de nuca. Un cutit ascutit si rabdare… Mi-am dat muzica sa imi cante si am inceput sa curat partea verde a nucilor. Sa nu ramana nimic verde, dar nici sa nu intrati in partea alba a nucii. Am facut asa cam 2 ore si 50 minute. Puneam in castronul cu apa nucile curatate. Te stropeste cu sucul din ele, mai pe mine, mai pe jos…Dar asta este! E frumosul din a face bunatati in casa!

Dupa ce le-am terminat de curatat, le-am spalat in vreo 5-6 ape, la cate jumatate de ora, lasandu-le acoperite cu apa si cu o farfurie mare peste, sa stea toate in apa! Dupa ce le-am schimbat acele ape, am schimbat-o pe ultima, am taiat jumatatea de lamaie peste nuci, in apa felii, am pus farfuria deasupra si le-am lasat asa pentru 12 ore!

A doua zi m-am apucat sa fac dulceata! Am pus nucile intr-un scurgator, sa se scurga apa din ele, pentru o jumatate de ora.

Am pus 600 ml de apa intr-o cratita, am pus cratita pe aragaz, la foc mediu si am pus peste apa 1 kg zahar. Am amestecat, pana s-a facut un sirop. Apoi am pus nucile in sirop, la foc mediu, pentru aproape o ora, sa fiarba. Amestecam din cand in cand, stergeam marginile cratitei cu un servet ud, sa nu se caramelizeze pe margine.

Mi-am scurs zeama de la cele doua lamai, am pregatit jumatatea de baton de scortisoara si patrimea de pastaie de vanilie pe o farfurioara. Cam la 15 minute de cand fierbea, am pus zeama de lamaie. Sa se pastreze culoarea deschisa a dulcetii. Si amestecam… Mi-am pregatit borcanele, spalate si sterilizate, la fel si capacele. Cand trecuse timpul, cam 50 minute, am probat siropul pe o farfurioara. Era gata! Nucile erau moi, imbibate in sirop. Am pus jumatatea de baton de scortisoara si patrimea de pastaie de vanilie! Batonul l-am lasat timp de 1 minut si l-am scos. Am mai fiert 5 minute si gata! WOW, cum miroase si ce gust are, chiar daca arde si m-am ars putin la limba!

Am oprit focul aragazului. Am pus cratita pe un capac de lemn, pe masa. Pe o tava de inox am pus borcanele. Am lasat cratita nici 5 minute sa se racoreasca, am pus dulceata in borcane, am pus capacele. Am intors pentru 15 minute borcanele invers, pentru etanseizarea garniturii borcanului! Apoi le-am intors si gata dulceata de nuci verzi! Din aceasta cantitate mi-au iesit 6 borcanele de 220 gr. E atat de bunaaa! Merita efortul, rabdarea, batatura de la cutit pe care o veti face la deget! Mie mi-a trecut deja de acum doua zile, de cand le-am curatat pe acestea si maine mai repet figura! Hai, faci si tu? :::))) Ce e facut in casa, cu dragoste si praf de suflet, e tare bun! Nu va spun eu copiind de pe Google ce beneficii are aceasta duceata, nucile verzi, ca puteti si voi sa o faceti, citind! Nu imi place sa copiez cercetarile altora. Imi place gustul! Vorba multa… saracia la om estem… zicea un turc, intr-un film! :::)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *