Cum va spuneam, noua ne plac dulciurile facute in casa. Am facut multe placinte cu mere, prajituri, insa aceasta despre care o sa va scriu acum mi se pare cea mai pufoasa dintre toate. Daca va ramane pentru a doua zi, e buna tare! La…
Daca va plac aluaturile dospite, atunci sigur va va placea si aceasta invartita. Eu am reteta de la o nemtoaica, care locuia in Suceava. Am stat in gazda la ea cand eram mica. Si-a notat mama reteta, apoi eu am luat caietul mamei mele. Am “re-mixat-o” putin… inlocuind in aluat untura cu untul si nu am dat gres! Hai sa vorbim despre invartita asta asa de buna!! Ca sa o fac am avut nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Sa incepem sa facem aluatul! Mai intai punem intr-un castronel cele doua oua si cu galbenusul, peste ele punem un praf de sare si le batem energic cu o furculita. Intr-un castron pentru framantat punem faina cernuta, zaharul, drojdia uscata si le amestecam bine cu mana. Punem apoi ouale batute cu sarea, coaja de lamaie rasa si incepem sa punem cate putin lapte si sa framantam. Facem acest lucru pana incorporam tot laptele. Framantam cam 10 minute. Vom obtine un aluat moale, lipicios.
Apoi incepem sa incorporam untul topit si uleiul pe care le avem pregatite intr-un castronel. Punem si framantam Ce frumos miroase aluatul nostru… Lamaie si unt… Cand vom termina de incorpora grasimea toata, vom avea un aluat elastic, ce se va dezlipi de pe mana. Timp total de framantare – 20 minute. Invelim aluatul cu o folie alimentara si il lasam la cald pentru 20 minute.
Dupa cele 20 minute, vom mai framanta inca o data, timp de 5 miute. Punem iar folia alimentara peste aluat si il mai lasam inca 20 minute. Intre timp, sa pregatim tava in care o vom pune sa se coaca. Eu am folosit una rotunda, cu diametrul de 22 cm (i-am pus coala de copt).
Hai sa pregatim umplutura! Intr-un castronel punem zaharul, scortisoara si macul si le amestecam. In alt castronel topim untul. Ne pregatim pensula, sa fie la indemana!
Gata, au trecut cele 20 minute, aluatul a crescut atat de frumos…
Sa facem invartita! Punem aluatul pe masa si intindem cu sucitorul un patrat de 0.5 cm inaltime.
Apoi ungem generos toata suprafata cu unt, cu pensula. Luam cu mana umplutura si o raspandim peste toata foaia de aluat. Mama… cum miroase a scortisoara…
Apoi facem un sul strans. Luam un cutit cu lama lunga si ascutita si taiem sulul in doua, pe lungime.
Apoi incepem sa rasucim cele doua parti taiate. La capete le lipim. Apoi facem o invartita de aluat, rotind, ca in poza de mai jos, aluatul.
Turnam restul de unt topit peste invartita si o acoperim cu un prosop, sa creasca, pentru inca 30 minute. Cu 5 minute inainte de trecerea celor 30… deschidem cuptorul aragazului la temperatura de 160 grade, sa il preincalzim. Wow.. .cum a crescut invartita noastra…
Hai cu ea in cuptor!! 15 minute o vom lasa la 160 grade. Apoi, pentru inca 40-45 minute la 180 grade. Cam la 20 minute de cand este in cuptor puteti sa o rotiti, daca credeti ca e nevoie. Cu trecerea timpului, bucataria era “inundata” de un miros ametitor de scortisoara, lamaie… wow… Invartita mea a fost gata la fix o ora de coacere! Este o reteta din zona moldovei, eu sunt nascuta in Bucovina si o fac cu mare drag, chiar daca m-am mutat in sudul tarii. Cand a fost gata arata asa!
Gustul nu pot sa il descriu, nu ar fi cuvinte… deliciu e putin spus! Sa o faceti! Merita! Pofta buna! Re-mixati si castigati aprecieri de la cei dragi!
Comentarii recente