Dulceata de fructe de soc

Publicat de in Diverse, Dulceata

Socul este un “copacel” care face niste fructe mici (bobite)… Au multe calitati curative! Imunitate, raceli, dar si pentru a pastra inima sanatoasa. Insa, in stare cruda, nu sunt bune sa le consumam… Doar prelucrate in dulceata, jeleuri sau suc, prelucrate termic! Pentru a face dulceata de soc ai nevoie, in primul rand, de multa rabdare! Apoi de buchetele cu fructe de soc… Pe un “ciorchine” cu fructe de soc, asa il putem numi, veti gasi fructe coapte, visiniu inchis la culoare, lucioase si fructe mai putin coapte – sunt verzi si toxice. Trebuie sa le alegeti cu grija numai pe primele, cele coapte. Restul aruncati! Pentru a face dulceata am avut nevoie de:

  • fructe COAPTE DE SOC (1 kg)
  • zahar (1 kg)
  • zeama de la o lamaie

Am ales cu multa grija numai fructele coapte, bobitele de soc. Eu am mers pe cantitate mai mare, insa cantariti si veti pune kg de fruct/kg de zahar, plus zeama de la o lamaie. Am reusit, in prima “pigulire” de bobite de soc, sa adun 3.2 kg fruct.

This slideshow requires JavaScript.

Le-am cantarit dupa ce le-am ales si le-am spalat in 2-3 ape, in scurgatoare, sa nu risipesc in ghiuveta bobitele… Apoi le-am intr-o cratita de dulceata, de preferat cu fund dublu, am pus zaharul aferent, zeama de lamaie si am lasat-o pana a doua zi la pranz, amestecand din cand in cand, sa se topeasca zaharul si sa isi lase zeama.

Cand si-a lasat zeama si zaharul era topit, am pus dulceata pe foc, la foc mediu, amestecand din cand in cand in ea. Ii luam spuma care se forma, ca la orice dulceata. Am lasat-o sa fiarba cam 1, 5 ore.

Am probat inainte, bagand o farfurioara in frigider pentru vreo 5 minute, apoi am pus sirop pe ea. Cand s-a racit, siropul era legat, dulceata gata! Am pregatit cat a fiert dulceata borcanele, le-am spalat si sterilizat, apoi am pus dulceata fierbinte in borcane, apoi capacele si le-am intors pentru 5 minute cu capacul in jos, pentru a se umfla garnitura. Si gata! Din 3.2 kg de fruct de soc mi-au iesit 11 borcane de 200 gr dulceata de soc! Daca aveti rabdare, sa o faceti ca e un deliciu! Daca nu… :::))) Aceasta dulceata nu se consuma mai mult de 3 linguri/ zi! Ce e mult, strica! Daca v-am facut pofta si va apucati sa o faceti… sa nu ma injurati, de nu sunteti rabdatoare! :::)))

P.S. Cand culegeti fructele de soc, sa o faceti din aceiasi copacei de unde ati luat si flori pentru socata! Exista si soc salbatic, care este extrem de toxic! Daca nu, intrebati prietene care au cules, e acelasi lucru ca si atunci cand nu cunosti ciupercile din padure!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *