Ciorba nu lispeste din masa de pranz, zilnic, in familia noastra. Azi am facut o ciorbica din sir de porc. Pentru a o face, am avut nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g sir porc (cu carnita pe el) 2 cepe medii 1 morcov 1 radacina…
Publicat de Doinita in Ciorbe si supe
Noi suntem ciorbari ::)). Cum se termina o ciorba, cum fac alta. Azi m-am hotarat sa fac ciorba radauteana. Este o ciorba delicioasa, consistenta, care are succes si daca aveti musafiri la masa!
Am procedat astfel: am taiat pulpele de pui in doua, le-am parlit (erau din cele cumparate), le-am spalat si le-am pus la fiert intr-o oala de capacitatea de 4,5-5 l. Am pus apa peste ele, lasand oala goala de doua degete si le-am pus pe aragaz, la foc mediu. Am curatat 3 morcovi, radacinile de pastarnac si sfertul de telina, le-am taiat in doua, le-am spalat si le-am pus in oala cu pulpe de pui si apa (click pe poze).
Ca sa nu pierd timp, mi-am curatat usuroiul, feliat si pus intr-o cana cu un praf de sare si l-am pisat marunt. L-am lasat pregatit, sa il am pentru cand voi drege ciorba. Am curatat morcovul, l-am spalat si l-am ras intr-o craticioara mica. Dupa ce am terminat, am pus uleiul peste el, l-am pus pe aragaz, la foc mediu, si am amestecat, sa nu se arda, doar sa se caleasca. Cand a fost gata, am oprit focul la aragaz si l-am lasat, pentru a face fata frumoasa/comerciala ciorbei.
Intre timp, sa nu ma plictisesc, am inceput sa iau spuma de la pulpele de pui. Am spumat pana nu a mai fost nevoie, apoi am pus sarea in ciorba. Am lasat sa fiarba cam 35-40 minute, verificand cu o furculita carnea. Apoi am oprit focul si cu o spumiera am scos intr-o cratita pulpele de pui si separat legumele. La ciorba nu imi mai trebuiau (eu am fier cartofi separat si piept de pui si am facut cu ele o salata boeuf mica).
Am luat doua polonice de supa din oala le-am pus peste usuturoiul pe care l-am pus intr-un castronel si l-am lasat. Am spalat legatura de patrunjel, am tocat-o marunt, ca pentru ciorba si am lasat-o sa isi astepte randul.
Am asteptat vreo 10 minute sa se raceasca pulpele de pui, ca sa pot sa indepartez pielita de pe ele, sa dezosez carnea si apoi sa o fac fasii (veti vedea in pozele atasate). Dupa ce am terminat, am lasat fasiile de carne intr-un castron si am trecut la alteceva.
In bolul mixterului, am pus ouale si le-am mixat pana s-au omogenizat bine (la prima viteza), apoi am pus, una cate una, lingurile de faina, mixand, sa nu aiba cocoloase (se poate folosi si un tel). Apoi am pus smantana si am mixat de cateva ori pentru omogenizare (click pe poze).
Am luat otetul, l-am pus in polonic, am lasat polonicul in ciorba si amestecam… Am facut asta vreo 15 minute! Daca nu o faci, risti sa strici ciorba, va capata un aspect de “branzit” (doar aspectul nu va fi “ca la carte”, gustul va fi okay). Am luat apoi morcavul, pe care il aveam calit, si l-am rasturant in ciorba, amestecand, amestecand, amestecand. Ciorba era gata! O gustasem de sare si otet, era SUPER! Am oprit focul, am dat oala de pe ochiul de aragaz fiebinte, am pus patrunjelul tocat si GATA!
Sa va spun de ce sa dati la o parte de pe ochiul inchis ciorba radauteana sau ciorba de burta cand veti face. Am facut odata greseala asta… Ciorba era consistenta, legata si am lasat-o pe ochiul de aragaz pe care o facusem… s-a intamplat ce v-am spus mai sus ca poate sa se intample daca nu amesteci continuu, cat o dregi (s-a branzit). De atunci, m-am invatat minte! Pana nu o patesti… nu inveti! Pofta buna!
Comentarii recente